Harita
Anasayfa
Forum
      Matematik
            1. Dereceden 2. Bilinmeyenli Denklemler(Sorular ve çözümleri) ..


  1. Dereceden 2. Bilinmeyenli Denklemler(Sorular ve..  
#b

1. dereceden 1 bilinmeyenli denklemler (MATEMATİK)
[Linkleri Görebilmek İçin Lütfen Üye Olunuz.]1. Dereceden 2. Bilinmeyenli Denklemler(Sorular ve çözümleri) Birinci dereceden bir
bilinmeyenli denklemler

ve a 0 olmak üzere ax +b=0 şeklindeki eşitliklere birinci dereceden bir bilinmeyenli denklem denir. Denklemi sağlayan x sayısına denklemin kökü, bu kökün oluşturduğu kümeye çözüm kümesi denir.

ax+b=0 ise sayısı denklemin köküdür.

Çözüm kümesi:

Ç= olur.

Örnekler:

1) 6x +12 =0 denkemini çözüm kümesini bulunuz.

Çözüm:

6x= 1261662;6x+12=0
x= x=2 Ç= olur.
2)5x + 6 + x = 1 x + 8 denkleminin çözüm kümesini bulunuz.

Çözüm:

5x+ 6+ x =1 x +8
4x + 6 = x + 9
4x +x = 96
3x=3
x= 1 Ç=
3) denkleminin çözüm kümesini bulunuz.
Çöm: denklemde paydası eşitlenir:



4) x{2x[x+1(3x5)]} = 3 ise x kaçtır?
Çözüm:

[x+13x+5]
[2x+6]
{2x+2x6}
x4x+6 = 3
x= 1 Sonuç: 161664;3x =

5) 9(12x) 5(25x) = 20 denkleminin çözüm kümesi nedir?
Çözüm:

9(12x) 5(25x) = 20
918x10+25x = 20
7x1= 20
7x = 21
x = 3
Sonuç: 3

6) x 2 x 1
+ = + 1 denkleminin çözüm kümesi nedir?
3 5 5 3

Çözüm:
x 2 x 4
+ = +
3 5 5 3
(5) (3) (3) (5)

5x+6 3x+20
= = 5x + 6 = 3x+20
15 15

x = 7 Sonuç: 761662;2x = 14


7) Kendisine katı eklendiğinde 72 eden sayı kaçtır?

Çözüm:


=
8) 2x+5=1 ise x kaçtır?

Çözüm:
2x = 4
Sonuç = {2}61662;x = 2

9) Toplamları 77 olan iki sayıdan birinin 3 katı, aynı sayının 4 katıyla toplamına eşittir.Bu Sayıların Küçük Olanı Kaçtır?

Çözüm:

3x+4x = 77
7x = 77
x = 7
3x = 33 Sonuç = {33}

10) Bu denklemdeki x in değerini bulunuz.
Çözüm:





x = 5 Sonuç = {5}

11) x in değerini bulunuz.
Çözüm:




45 = 5x35
5x = 10
x = 2

Sonuç = {2}

12) x in değerini bulunuz.

Çözüm:


3x5 = 20
3x = 15
x = 5 Sonuç = {5}

13) denklemini ve koşuluyla xi bulunuz.
Çözüm
61662;61662;61662;
x=1 fakat (x 1 ve x koşulundan dolayı

Ç=510;dir

14) için x in değeri kaçtır?
Çözüm
x=3 (x 3 koşulundan dolayı )61662;61662;61662;

Ç=510;dir


Birinci Dereceden İki
Bilinmeyenli Denklemler

olmak üzere açık önermesine birinci dereceden iki bilinmeyenli denklem denir.
denkleminde x e verilebilecek her değer için bir y değeri bulunabilir. Bulunan (x,y) ikililerinden her birine denklemin bir çözümü denir. Çözüm kümesi sonsuz elamanlıdır.

Örnekler:

1) denklemini çözüm kümesini bulup düzlemde göster.

(0,1)61662;x=0 için y=2.01
(1,1)61662;x=1 için y=2.11
(2,3)61662;x=2 için y=2.21
(3,5)61662;x=3 için y=2.31
(y 2x 1)61662;x için y=2x1

SORULAR

1) 1985 FL1: a>801:3+6 eşitsizliğini sağlayan en küçük a doğal sayısı kaçtır?
A)90 B)91 C)273 D)274

ÇÖZÜM:a>801:3+6 a>267+6 a>273 274>273
CEVAP[Resimleri Görebilmek İçin Lütfen Üye Olunuz.]

2) 1991 EML: x bir gerçek (reel) sayı olmak üzere ; 3x + x > x 1
ise, aşağıdakilerden hangisi doğrudur? 5 3
A) x < 15 B) x > 15 C) x < 15 D)x > 15

ÇÖZÜM : 9x + 5x > 15x 15 9x 15x +5x > 15 1 x > 15 x < 15
CEVAP:A

3) 1992 DPY: Aşağıdaki sayı doğrularının hangisinde 5 x +1 < 11
eşitsizliğinin çözüm kümesi doğru olarak gösterilmiştir?
A) ___________________
B) ___________________
C) ___________________
D) ___________________

ÇÖZÜM: 5 x < 11 1 5 x < 10 5 x < 10 x > 2
5 5
CEVAP[Resimleri Görebilmek İçin Lütfen Üye Olunuz.]

4) 1993 DPY: 5x +6 > 3x +4 eşitsizliğini sağlayan doğal sayıların kümesi aşağıdakilerden hangisidir?
A) {0} B) {1} C) {0,1} D) {1,2}

ÇÖZÜM:5x +3x > 6 +4 2x > 2 x < +1 0,1 < 1
2 2
CEVAP:C
5) 1989 EML: 2x +2 <0 ve x >2 ise x in alacağı en büyük değer
kaçtır?
A) 2 B) 1 C) 0 D) 1

ÇÖZÜM: 2x < 2 x < 1 x > 2 1 < 1 1 > 2
CEVAP:B

6) 1997 DPY: 2x 8 > x +4 eşitsizliğini sağlayan x 8216;in bütün d değerleri için , aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A) x > 4 B) x < 4 C) x > 5 D) x < 2

ÇÖZÜM: 2x +x > +4 +8 3x > 12 x > 4
CEVAP:A

7) 1999 KLJ: Aşağıdakilerin hangisinde , 3x 2 < 7 ve 4 2x <2 e eşitsizliklerini birlikte sağlayan reel sayıların kümesi
gösterilmiştir?
A) ____________________
B) ____________________
C) ____________________
D) ____________________

ÇÖZÜM: 3x < 7+2 3x < 9 x < 3

2x < 24 2x < 2 x > 1
CEVAP:A

8) 1999 DPY: 3x +7 > 14 eşitsizliğinin tam sayılar kümesindeki
çözüm kümesi hangisidir?
A) { 7,8,9, .....} B) {....., 5,6,7 }
C) { .....,9,8,7 } D) { 7,8,9, .....}

ÇÖZÜM: 3x > 14 7 3x > 21 x < +7 {.....,5,6,7 } < +7

CEVAP:B
9) 1999 ML: 3x 9 > 6x 3 eşitsizliğinin çözüm kümesi , aşağıdaki
sayı doğrularının hangisinde koyu ve kalın çizgiyle gösterilmiştir?
A) _________________
B) _________________
C) _________________
D) _________________

ÇÖZÜM: 3x 6x > 3+9 3x > +6 x < 2
CEVAP:B

10) 1994 DPY: 2x +2 > 4 eşitsizliğini sağlayan noktalar kümesi,
aşağıdaki taralı bölgelerden hangisidir?
A)


B)


C)


D)



ÇÖZÜM: 2x > 42 2x > 2 x > 1
CEVAP:A

11) 1991 FL: 0 < x < 1 ise ( x+3) in en büyük değeri kaçtır?

A) 1 B) 2 C) 3 D) 4

ÇÖZÜM:En büyük x değeri istendiğine göre x 8216;e 1 değerini
veririz.O zaman; (1+3) = 4

CEVAP[Resimleri Görebilmek İçin Lütfen Üye Olunuz.]
12) 1994 FL: x y olmak üzere , x ve y doğal sayılardır. x < 9 ve
y < 10 ise; x + y 8216; nin alabileceği en büyük değer kaçtır?
x y
A) 13 B) 14 C) 15 D) 16

ÇÖZÜM: En büyük istenildiğine göre x 8216;e 8 veririz. xy olacağına
göre x, y 8216;den daha büyük olmalıdır. O zaman y, 7 olur.
8 + 7 = 15 = 15
8 7 1 CEVAP:C

13) 1984 FL2: x 3 < 0 ve x + 2 > 0 eşitsizliklerini birlikte
sağlayan x 8216; in değerleri aşağıdakilerden hangisidir?
A) 2 < x < 3 B) 2 < x < 3
C) 2 < x < 3 D) 2 < x < 3

ÇÖZÜM: x < 3 ve x > 2 (2 < x) ; ise 2 x < x < 3
CEVAP:A

14) 1999 DPY:Aşağıdaki sayı doğrularının hangisinde,3x+6 < 12
eşitsizliğinin çözüm kümesi koyu ve kalın çizgi ile gösterilmiştir
A) _____________ B) _______________
C) _____________ D) _______________

ÇÖZÜM: 3x < 126 3x < 6 x > 2
3 3 CEVAP:C

15) 1993 FL: 0 < x < y < z ise aşağıdakilerden hangisi pozitiftir?
A) x z B) y z C) y x D) z x
y x z y y z y x

ÇÖZÜM: x 8216;e 1 , y 8216;e 2 , z 8216;e 3 veririz. O zaman ; 31 = 2 = 2
21 1
CEVA



"Ne Mutlu Türküm Diyene"


        Türker Manga
Site Sahibi ve Yöneticisi
Rep Gücü : 0 [+]
Nerden : Turkey
Yaş : 47
Cinsiyet : Erkek
Paylaşım : % 821,7
Tecrübe : % 44,3
Güç : % 866
Son Giriş : 07.11.2014 09:45:24
19.10.2010 19:34:22



Mesaj Yazabilmek İçin Lütfen Kayıt Olun.
Veya Giriş Yapın.

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Forum kurallarına aykırı başlıkları yetkililere bildirebilirsiniz
Bu forumdan dosya indiremezsiniz
Copyright © 2006 - 2012 KozanBilgi.Net (Türkeş Manga)